Jak zadbać o prawidłowe działanie ekspresu do kawy

Blog

Skutecznym sposobem na przedłużenie żywotności ekspresu do kawy i poprawienie jego działania oraz smaku uzyskiwanej kawy jest regularne odkamienianie urządzenia.

Regularna konserwacja ekspresu oznacza, że za każdym razem otrzymasz pyszną kawę o odpowiedniej temperaturze. Odkamienianie jest ważne, aby ekspres do kawy działał niezawodnie przez długi czas i bez kosztownych awarii.

Jak zadbać o prawidłowe działanie ekspresu do kawy

Jak często można używać odkamieniacza w płynie

Warto do kawy z ekspresu używać miękkiej wody, najlepsza będzie woda filtrowana. Jeśli masz twardą wodę w kranie, wytrącają się sole wapnia i magnezu, które powodują osadzanie się kamienia na urządzeniach AGD, takich jak ekspres, czajnik, pralka, zmywarka czy żelazko. Zalecenia producentów różnią się od siebie, więc przeczytaj ich porady dotyczące konserwacji i odkamieniania ekspresu do kawy, znajdziesz je w instrukcji obsługi. W zależności od jakości i twardości używanej wody, a także od tego, jak często używasz sprzętu, możesz odkamieniać ekspres do kawy raz w miesiącu, lub co trzy miesiące.

Im częściej używasz używasz ekspresu i im twardsza jest woda, tym częściej powinieneś odkamieniać urządzenie. Odkamienianie usuwa nagromadzone minerały z wody w ekspresie do kawy. Roztwór odkamieniacza będzie mieszany przez zbiornik wody i przepływa przez rury, przewody i kocioł, usuwając osady z kamienia, które mogły się z czasem nagromadzić. Odkamieniacze nie są toksyczne, gdy są właściwie używane do czyszczenia urządzenia.

Usuwanie kamienia znacząco poprawi smak porannej kawy. Odkamieniacz w płynie gaggenau usunie wszelkie nieczystości i osady z kamienia, które zakłócają prawidłowe działanie ekspresu do kawy. Następnie urządzenie trzeba dokładnie przepłukać czystą wodą. Podczas gdy niektóre osoby wykonują jeden cykl płukania, zaleca się dwa cykle, aby upewnić się, że roztwór odkamieniający został wypłukany z urządzenia. Cząsteczki produktów do odkamieniania mogą utkwić w przewodach ekspresu do kawy, dlatego ważne jest, aby przepłukać go wodą, aby usunąć wszelkie pozostałości. Gdy woda jest czysta i nie ma zapachu, ekspres do kawy jest gotowy do użycia.