Nie ma porównania w smaku świeżo palonej i zaparzonej kawy z pełnych ziaren do kaw mielonych i zamykanych próżniowo w torebkach lub nieprzyjaznych dla środowiska systemów kapsułek, które znajdziemy w powszechnej sprzedaży.
Kawa granulowana, sproszkowana i kapsułkowana może smakować jak nieświeża i gorzka, jeśli nie zostanie podgrzana do właściwej temperatury. Cały smak znajduje się w olejkach ziaren, które odparują po zmieleniu kawy na proszek i pozostawieniu na długi czas. Dlatego aby w pełni cieszyć się smakiem i aromatem filiżanki kawy, konieczne jest zmielenie świeżo palonych ziaren i ich natychmiastowe spożycie. Jeśli kupisz doskonałej jakości całe ziarna, a następnie zmielisz je na kilka minut przed zaparzeniem kawy, smak naparu jest znacznie mocniejszy, a subtelne aromaty określonego gatunku ziarna są bardziej zauważalne. Najbardziej pożądane walory smakowe ziaren kawy utrzymują się do około dwunastu tygodni od momentu palenia, dlatego takie ziarna cieszą się dużym uznaniem konsumentów na całym świecie. Aromat kawy jest ważną cechą, która zwiększa pełnię wrażeń z picia naparu. Świeżo palone ziarna kawy nie powinny pachnieć kawą, powinny nosić ziemisty zapach samych ziaren.
Przyjemnie intensywny aromat kawy świeżo palonej ma działanie terapeutyczne, budzi zmysły i wyzwala endorfiny.
Świeżo palona kawa etiopia zawiera wiele składników odżywczych i przeciwutleniaczy, które poprawiają ogólny stan zdrowia poprzez wzmocnienie układu odpornościowego, zapobiegają również procesowi starzenia organizmu. W rzeczywistości owoce kawy mają wyższy poziom przeciwutleniaczy niż jagody i granaty. Przeciwutleniacze są uważane za bardzo ważne, ponieważ pomagają neutralizować negatywne działanie wolnych rodników, powodujących proces starzenia się. Po uprażeniu ziarno kawy łatwo psuje się, i jak każdy łatwo psujący się produkt żywnościowy, z upływem czasu zaczyna tracić swoją wartość odżywczą. Im starsza jest kawa, tym mniejsza kompozycja składników odżywczych, dlatego warto zwrócić uwagę na to, jakiej jakości kawę pijesz.