Czy Moringa oleifera może pomóc w utracie wagi?

Zdrowie

Moringa oleifera to roślina pochodząca z północnych Indii, która może również rosnąć w innych tropikalnych i subtropikalnych miejscach, takich jak Azja, Afryka i Amaryka Południowa.

Medycyna ludowa od wieków używa liści, kwiatów, nasion i korzeni tej rośliny. Jest tradycyjnie stosowany jako lek na takie dolegliwości, jak cukrzyca, stany zapalne, zakażenia bakteryjne, wirusowe i grzybicze, ból stawów. Moringa ma wiele ważnych witamin i minerałów. Liście mają 7 razy więcej witaminy C niż pomarańcze i 15 razy więcej potasu niż banany. Ma również wapń, białko, żelazo i aminokwasy, które pomagają twojemu ciału zachować zdrowie i budować mięśnie. Jest również pełen przeciwutleniaczy, substancji, które mogą chronić komórki przed uszkodzeniem i mogą wzmocnić układ odpornościowy. Istnieją pewne dowody, że niektóre z tych przeciwutleniaczy mogą również obniżać ciśnienie krwi i redukować tłuszcz i cukier we krwi i ciele. Naukowcy pracują nad tym, aby dokładnie dowiedzieć się, w jaki sposób wyciągi z tego drzewa wpływają na ludzi, ale wczesne badania pokazują, że może to pomóc w zapaleniu stawów czy cukrzycy.

Białka podobne do insuliny znajdujące się w liściach moringi mogą pomóc obniżyć poziom cukru we krwi oraz pomóc organizmowi lepiej przetwarzać cukier i mogą wpływać na sposób uwalniania insuliny przez organizm. Badania pokazują, że ogólnie dobrze jest jeść liście lub młode strąki nasion, a ekstrakty z liści w postaci z proszku i oleju mogą być również bezpieczne do stosowania. Suszone i zmielone na proszek liście moringa mają łagodny smak z lekko ziemistym posmakiem. Dodaj go do wszystkiego, od koktajli i płatków po hummus i pasty do chleba. Można nim również posypać zupy i sałatki, posypać tosty, upiec w babeczkach i chlebie, lub wymieszać z ulubionymi energetycznymi batonikami. Lub użyj proszku jak matcha i wymieszaj go w gorącej wodzie, aby zastąpić kawę, ponieważ moringa jest wysoce energetyczna, a dodatkowo pomaga spalić zbędną tkankę tłuszczową.