Opakowania przyjazne dla środowiska stały się szybko rozwijającym się trendem i coraz więcej firm chce być ekologicznych, wybierając naczynia i opakowania z materiałów bezpiecznych dla środowiska naturalnego.
Ten trend doprowadził do gwałtownego wzrostu produkcji nowych i innowacyjnych, przyjaznych dla środowiska materiałów opakowaniowych, takich jak nadające się do recyklingu tworzywa sztuczne i biodegradowalne opakowania do żywności i napojów na wynos. Opakowania ekologiczne, znane również jako zrównoważone, wykorzystują materiały i techniki produkcji, aby zminimalizować zużycie energii i zmniejszyć szkodliwy wpływ na środowisko. Opakowania przyjazne dla środowiska są produkowane z materiałów pochodzenia biologicznego, biodegradowalnych lub nadających się do recyklingu czy kompostowania, aby zminimalizować zużycie nowych zasobów i zmniejszyć ilość emisji dwutlenku węgla do atmosfery. Materiały pochodzenia biologicznego to substancje pochodzące z niegdyś żyjących organizmów, składających się z biomasy roślinnej, która podczas przetwarzania uwalnia do atmosfery mniej węgla niż paliwa kopalne, powodując mniejszy ślad węglowy pozostawiany na naszej planecie. Materiały biodegradowalne to substancje, które mogą być naturalnie rozkładane i wykorzystywane przez mikroorganizmy, uwalniając do atmosfery mniej węgla niż materiały wymagające ręcznego rozkładu.
Inną główną cechą opakowań przyjaznych dla środowiska jest to, że są one często produkowane przy użyciu cieńszych materiałów, co oznacza, że wymagane są mniejsze ilości materiału, dzięki czemu jest to bardziej zrównoważone podejście do produkcji opakowań.
Naczynia jednorazowe również możemy zmienić na bardziej ekologiczne wybierając drewniane talerze zamiast wyprodukowanych z plastiku. Producenci mają również tendencję do stosowania twardszych materiałów lub specjalnej powłoki podczas procesu produkcyjnego, aby produkty ekologiczne miały dłuższą żywotność, były trwałe, odporne na rozmoczenie, i zachęcały do ich ponownego wykorzystania.