Niezależnie od tego, czy jesteś zupełnie nowym kucharzem, czy doświadczonym, w kuchni jest wiele źródeł frustracji.
Bez względu na to, jakie masz umiejętności gotowania, drobne niedogodności mogą sprawić, że przygotowanie posiłku będzie znacznie bardziej stresujące. Oto kilka wskazówek dotyczących gotowania, które pomogą Ci przygotować posiłki bardziej płynnie.Upewnij się, że regularnie konserwujesz swoje przybory kuchenne. Na przykład tępy nóż szefa kuchni nie przyda się, więc upewnij się, że są one regularnie ostrzone. Kupując nóż szefa kuchni, szukaj noża z długim i szerokim ostrzem, ponieważ zapewni to lepszą kontrolę i szybkość siekania.Gotując dowolny przepis, używaj najlepszych składników, na jakie Cię stać. Kiedy tylko możesz, posmakuj trochę importowanych serów lub lepszej jakości mięs, abyś mógł zjeść smaczny posiłek w restauracji w domu. Aby jeszcze bardziej uatrakcyjnić wrażenia, spróbuj kreatywnie ułożyć posiłek z odrobiną zastanowienia, od czasu do czasu na coś innego.W przypadku dań stir-fry mięso powinno być pokrojone bardzo cienko i na ukos. Jest to dość trudne do wykonania i może zająć dużo czasu. Gdy mięso stanie się bardziej jędrne, należy pokroić pod ziarno pod kątem 45 stopni.Podczas krojenia cebuli trzymaj zapałkę między zębami podczas krojenia. Upewnij się, że zapałka się nie świeci. To powstrzyma piekące oczy i niechciane łzy. Twoje doświadczenie krojenia cebuli będzie przyjemniejsze, jeśli za każdym razem będziesz postępować zgodnie z tą prostą wskazówką.Podczas smażenia na głębokim tłuszczu, przytrzymaj je przez kilka sekund pod olejem za pomocą szczypiec.
Trzymanie jedzenia pod olejem przez około pięć sekund stworzy użyteczne uszczelnienie wokół jedzenia.
Ta uszczelka będzie działać, aby zapobiec przyklejaniu się do dna patelni.Nigdy nie używaj oleju podczas gotowania makaronu. Staraj się, aby podczas gotowania makaronu do garnka nie dostał się olej. Olej przeniesie się do makaronu. Dzięki temu makaron będzie śliski, co oznacza, że sos, który na nie nałożysz później, nie będzie się kleił.Zawsze kontynuuj testowanie smaku wszystkich potraw podczas ich gotowania. Gotujesz sos, a nie wiesz, czy potrzebuje więcej soli? Po prostu spróbuj i od razu się dowiesz. Wyrobienie w sobie nawyku testowania wszystkich produktów spożywczych zapobiegnie przypadkowemu przyprawianiu lub niedoprawianiu.Czasami może się wydawać, że dobrym pomysłem jest ułożenie wszystkich składników na patelni, aby zaoszczędzić czas na konieczności gotowania ich wszystkich osobno. Może to jednak tylko wydłużyć proces gotowania, ponieważ większość potraw potrzebuje miejsca na oddychanie na patelni, aby prawidłowo gotować podczas wchłaniania przypraw. Poświęć trochę czasu, aby ugotować je odpowiednio rozmieszczone na patelni, a danie będzie lepiej smakować.Ważne jest, aby wiedzieć, że tylko dlatego, że przepis nie wymaga określonej przyprawy, nie oznacza to, że nie możesz jej dodać. Na przykład możesz poczuć, że czosnek poprawiłby smak potrawy, co może być prawdą. Więc nie bój się, śmiało dodaj to.Jest wiele rzeczy, które możesz zrobić, aby pozbyć się stresu związanego z gotowaniem. Teraz, gdy przeczytałeś ten artykuł, masz wiele rad, które możesz zastosować przy następnej wizycie w kuchni. Teraz, gdy masz te wskazówki, może się okazać, że zechcesz spróbować ugotować coś bardziej wymagającego.