Jak zachować smak i wygląd owoców i warzyw na długi czas?

Blog

Kontrolowana atmosfera w chłodniach jest niezbędna dla spełnienia odpowiednich warunków przechowywania wielu produktów spożywczych, farmaceutyków, kosmetyków, kwiatów i innych towarów, które narażone są na szybką utratę świeżości i jakości.

Przede wszystkim należy odpowiednio zadbać o temperaturę w chłodniach i magazynach, poziom wilgotności, dostęp powietrza.

Jak zachować smak i wygląd owoców i warzyw na długi czas?

Znaczenie kontrolowanej atmosfery w przechowywaniu owoców

Atmosfera kontrolowana to metoda przechowywania przedłużająca żywotność owoców i warzyw poprzez kontrolowanie stężenia gazów wpływających na proces ich dojrzewania. Zastosowanie kontrolowanej atmosfery w chłodniach niesie ze sobą wiele różnych korzyści, ale przede wszystkim wydłuża żywotność owoców i warzyw. Kiedy owoce i warzywa dojrzewają, oddychają różnymi gazami, więc kontrolowana atmosfera kontroluje ten proces, aby spowolnić proces dojrzewania.

W ten sposób można dłużej przechowywać owoce i warzywa, które nie dojrzewają, a zatem nie są narażone na psucie się, gnicie czy wysychanie. Możemy zatem oferować świeże i wysokiej jakości owoce i warzywa przez znacznie dłuższy czas, a nie tylko sezonowo zaraz po zbiorach. Aby przechowywanie w chłodni było skuteczne i spełniało nasze oczekiwania, obiekt musi być jak najbardziej gazoszczelny. Najbardziej praktycznym i ekonomicznym rozwiązaniem jest zastosowanie specjalnego uszczelniacza, który tworzy hermetyczne środowisko.

Możemy również wykorzystać różne preparaty w chłodniach, aby usunąć tlen z powietrza i zastąpić go azotem. Ważna jest również odpowiednia wilgotność powietrza i temperatura dobrana do potrzeb przechowywanego produktu. Rozwiązania pomagające właściwie przechowywać owoce i warzywa w chłodniach znajdziesz na stronie https://fruitsmart.pl/przechowywanie-pomidorow/. Ponieważ zapotrzebowanie na przechowywanie w chłodniach stale rośnie, rośnie również potrzeba strategicznych rozwiązań, które zapobiegają zwiększaniu kosztów operacyjnych. Z tego powodu urządzenia używane w chłodniach są produkowane z uszczelkami zaprojektowanymi tak, aby wytrzymać zmiany temperatury, które mogą powodować kondensację.