Piękne ciasto wymaga eleganckiej prezentacji. Pomogą w tym tace i podkłady pod ciasta i torty w różnych rozmiarach, dostosowane do każdej okazji. Ale nie chodzi tylko o wygląd.
Jeszcze ważniejsze są praktyczne korzyści. Podkłady pod torty i ciasta działają bowiem jak bariera przed wilgocią i tłuszczem, nie powinny pozostawiać plam na cieście i ułatwiają podawanie. Wszystkie te wymagania są spełnione przez ten produkt bezbłędnie. Można kupić również tace wielopoziomowe oraz tace z dziurkami, które są przystosowane do montażu w kilku warstwach, na przykład są przydatne do piętrowych tortów. Podkłady zazwyczaj wykonane są z kartonu lub płyty piankowej pokrytego złotą lub srebrną folią, ale dostępne są również w innym kolorze. Można kupić również tace do serwowania z formowanego kartonu, które idealnie nadają się do ciast, babeczek, kanapek, wędlin i przekąsek. Podkłady o grubości około 12 mm są idealne do dodania wstążki w celu uzyskania dodatkowej dekoracji. Podkłady pod torty były tradycyjnie używane do ciast weselnych, ale stają się coraz bardziej popularne dla wszystkich ciast ze względu na opcję dodania wstążki.
Cieńsze podkłady pod tort często tańsze i są używane do wielu poziomów w tortach ułożonych w stos, ponieważ cienka, ale twarda deska jest łatwa do zakrycia, ale zapewnia wystarczające wsparcie dla ciasta. Podczas pracy z podkładami do tortów łatwo przekonać się, że potrzebne są deski o różnej grubości. Biszkopt może być bezpieczny na płycie o grubości zaledwie 1 mm, ale ciężkie ciasto owocowe wymagałoby grubszego podkładu do tortów. To jeden z powodów, dla których profesjonalni dekoratorzy ciast wykonują deski ze sklejki. W ten sposób będą pewni wytrzymałości swojej podstawy ciasta. Szeroki wybór podkładów pod torty i ciasta znajdziesz na stronie https://www.tortoweozdoby.pl/61-podklady-pod-tort. Musisz mieć podkład o odpowiednim obwodzie w stosunku do ciasta. Oznacza to, że podkład pod tort musi mieć taki sam rozmiar jak ciasto, które zostanie na nim umieszczone.